Borcun ödenmediği ve tahsil edilemediği durumlarda kişilere konulan blokeler olmakla beraber banka hangi durumlarda hesaba bloke koyar? Konusunda belirtilecek birçok seçenek bulunur. Kişilerin borcunun bulunması ve bu borcu ödeyememesi durumunda savcılık ya da icra daireleri aracılığıyla borçlu kişinin hesaplarına bloke konulur. Bu blokenin konulmasının sebebi de borcun tahsil edilmesine yöneliktir. Hesaba konulan bloke sonrasında da kişinin hesabında bulunan tutar borcun bitmesine kadar hesaptan tahsile edilmek üzere kesilmektedir.
İcra daireleri ya da savcılık ile bankalara resmi tebligat yapılmakta bankaların isteği üzerine de banka hesabına bloke konması sağlanmaktadır. Banka bu resmi yazıya istinaden ilgili kişinin hesabına bloke işlemi uygulamaktadır. Devlete, kurumlara ya da şahıslara borcu olan kişiler borçlarını zamanında ödemedikleri zaman banka hesaplarında bulunan paranın harcanması kısıtlanmaktadır. Aslında tam olarak bloke konulan banka hesabı değil banka hesabındaki paranın harcanmasıdır. Bu durumda kişinin hesabındaki tutarın borçlu kısmı kadarına bloke konulur. Bloke konulan kısım bloke bakiyesi olarak adlandırılmaktadır.
Banka Hesabına Bloke Konmasının Sebepleri
Banka hangi durumlarda hesaba bloke koyar? Konusunda kişilerin bilmesi gereken bazı durumlar vardır. Bu nedenle ilk olarak banka kredi borçları, kredi kartı borçları, iflas, kefaret, kredi teminatı, vergi borcu, sermaye artırımları, KYK borcu, köprü geçiş ücreti, trafik cezaları da aynı şekilde banka hesabına bloke konmasının en önemli sebeplerindendir. Kişilerin banka hesaplarına bu nedenlerden dolayı bloke konulmakta ve bazı durumlarda da banka hesapları durdurulmaktadır.
Kumar oynanmasına dair makul şüphe bulunanlar ve kumar oynayanlar, terör suçlarıyla bağlantısı bulunan kişilerin hesapları durdurulmaktadır. Soruşturmaların tamamlanması halinde mahkemeler ilgili kişilerin hesaplarının bulunmakta olduğu bankalara üst yazıyla bir azı gönderip blokenin kaldırılmasını bildirebilir. Kişilerin borçlarının ya da kritik durumlarının olması durumunda banka hesaplarına bloke konulabileceğini belirtmekte fayda vardır.
Hangi Banka Hesaplarına Bloke Konulamaz?
Bloke konulmayan banka hesapları hakkında ülkemizde kişilerin borçlarının bulunup da hesabına bloke koyamayacağı hiçbir banka bulunmamaktadır. Resmi kurumlardan talep edilmesi ve uygun görülmesi halinde kişilerin gerekli görülen durumlarda hesaplarına bloke konulmaktadır. Bu nedenle hiçbir hesabının uygun görüldüğü halde bloke konması hususunda yapabileceği bir şey bulunmamaktadır. Bu nedenle kişiler hangi banka hesabını kullanırsa kullansın gerekli görülmesi durumunda banka hesabına bloke konulur.
Ülkemizde bulunmakta olan tüm bankalar resmi kurumlardan gelen talep ve kararla kişilerin banka hesaplarına bloke koyabilmektedir. Garanti Bankası, Akbank, Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halk Bankası, Finansbank, INGbank, İş Bankası, Denizbank, HSBC, TEB, Odeabank gibi tüm bankalar kişilerin hesaplarına bloke koyabilir.
Bloke konulmayan banka hesapları tam olarak özel bir banka hesabı ya da adı ile belirtilmese de kişilerin hesabına bloke konulup konulmaması tamamen müşterinin yerindedir. Bu nedenle kişilerin borçlarını tam zamanında ve olması gerektiği ödemesi, borçlarının tahsil edilebilmesi adına kişilerin uygun şekilde işlemler yapabilmesiyle hesaplara bloke konulamaz. Banka hesabında bloke olması durumda da kişiler borçlarını ödeyerek tamamen kapatıp ya da taksitlendirerek hesaptaki blokeyi kaldırabilirler.
Kişinin hesabına bloke konulması sırasında blokenin kaldırılması için banka tek başına karar verememektedir. Fakat kişinin bankaya olan borcundan dolayı banka bu blokeyi koymuşsa borcun tamamen ödenmesi ya da borcun yapılandırılmasıyla bloke kaldırılmaktadır. Bu yöntem ve bu tarz işlemler ile kişiler en hızlı ve pratik şekilde sonuç alabilirler. İcra dosyasından dolayı bloke konmuşsa icrayı koyan avukat ya da hukuk bürosu ile de görüşülerek anlaşmaya varılabilir. Bloke konulmayan banka hesapları konusunda kişilerin bilmesi gerekenler bunlardan oluşmaktadır.
Bloke konulamayan banka hesabı bulunmamaktadır. İcra sonucu tüm banka hesaplarınıza mahkeme kararı ile bloke konulabilir.